Dr. Bahri Gök

ESWT (DÜŞÜK YOĞUNLUKLU SES DALGALARI) ÜROLOJIDEKI KULLANIM ALANLARI

Erektil disfonksiyon (ED) yani sertleşme bozukluğu, tatmin edici bir cinsel performans için yeterli sertleşmeyi tekrarlayan şekilde sağlama ve sürdürmede yetersizlik olarak tanımlanır. Peyronie hastalığıda, tekrarlayan mikrotravmalar nedeniyle tunika albugineada olan yaralanmaların  fibrosiz ile ilerleyen aşırıbir yara iyileşme bozukluğu olduğu kabul edilmektedir. Anormal yara iyileşmesi, bağ dokusunun fibrotik bir plak oluşumu ile yeniden şekillenmesine ve penis dokusunda sert plaklar ve eğrilik oluşmasına sebep olur.

 

Erektil disfonksiyon nedeniyle ESWT uygulamasında erken dönemde Nitrik oksit (NO) salgılanması artarak penise giden atar damarlarda genişleme ve kan akışının artmasına yol açar. ESWT başlangıcından 1-2 gün sonraki sabah ereksiyonlarında ve cinsel ilişki esnasındaki ereksiyolarda düzelme karşımıza çıkar. Orta uzun dönemde ise çeşitli faktörler salgılanarak penisin elastik dokusu olan korpus kavernozumda damarlanma artışı ve  sinrsel iyileşme sağlayarak etki eder. Bu mekanizma sayesinde yaşlanmaya bağlı penis dokusunda oluşan fibrozis oluşumu gecikir ve daha sağlıklı sertleşme sağlanır. Hafif-Orta şiddetli sertleşme bozukluğu olan hastalar , daha şiddetli ve diyabet, hipertansiyon, koroner ater hastalığı gibi yandaş hastalığı olanlara göre bu tedaviden daha iyi sonuç almaktadır.

 

Peyroni hastalığında penisteki fibröz plaklar ağrı, peniste eğrilik, penis boyunda kısalma ve peniste daralma gibi şekil bozukluklarına ve erektil disfonksiyona neden olmaktadır. Vücut dışı şok dalgalarının peyroni hastalığında nasıl etki ettiği net olarak bilmemekle birlikte 2 hipotez öne sürülmüştür. Birincisi ses dalgaları ile plak hasarlanmakta plak yeniden şekillenmekte, ikincisi ise uygulanan yerde ısı artışı, damarlanma artışı ve makrofaj denen savunma hücrelerinin plağı yok etmesi öne sürülmüştür. Literatürde erektil disfonksiyon ve Peyronie hastalığında ESWT kullanımında uygulanan enerjilerin, kullanılan cihazların, her seansta verilen şok dalga sayısının ve seanslarının farklı olduğu göze çarpmaktadır. Yine Peyronie hastalığı hastalarında plak sayısı, plağın büyüklüğü, plağın kalsifikasyon durumu tedavi yanıtını etkileyebilmektedir. Peyronie hastalığının klinik tezahürü kişilerde farklılık göstermektedir. Bu nedenle herkes için uygun tek bir standart protokol uygulanması zor görünmektedir. Peyronie hastalığında tedavisinde ESWT kullanımı ile ilgili olarak büyük dernekler penil ağrıda etkin olabileceğini belirtirken kruvatür ve plak boyutu için hâlâ net kullanım önerisi vermemektedir.

 

Kronik prostatit dediğimiz prostatın kronik inflamasyonu, pelvik bölgede ağrı, idrarda yanma ile seyreden durumdlarda da ESWT uygulanmaktadır. Perine bölgesinden prostat üzerine ses dalgarının atımıyla prostat içerisindeki kan akışı artırılarak kronik  inflamasyon azaltılmaya çalışılır. Yapılan çalışmalarda 6-8 seans ESWT uygulaması ile hastaların semptomlarında ciddi iyileşme olduğu gözlenmiştir.

 

Özet olarak;

Erektil Disfonksiyonda;

  • Genç ve hafif-orta dereceli vaskülojenik erektil disfonksiyonun tedavisinde daha faydalıdır.
  • Preklinik ve klinik çalışmalarda günlük PDE-5i ilaç kombinasyonu ile daha fazla etkili olduğu gösterilmiştir.
  • Kronik artmış sempatik aktiviteye ve performans anksiyetesine bağlı psikojenik ED’si olan erkeklerde de düşünülmelidir.

Peyroni hastalığında;

 

  • Penil ağrının giderilmesinde, plak boyutu ve çapının küçülmesinde etkilidir.

 

Kronik prostatitde;

 

  • Prostatdaki kan akımının artırılarak inflamasyonun azaltılması yoluyla  semptomlarının hafifletilmesinde oldukça etkili olduğu gözlenmiştir.

 

Her üç klinik tablo için;

  • Standart veya kişiselleştirilmiş protokol çalışmaları yapılmalıdır.
  • Daha kısa sürede daha fazla şok dalgasının verilebileceği ESWT uygulamaları sonrası daha iyi sonuçların alınabileceğini gösteren kanıtlar artmaktadır. Böylece daha fazla seans uygulanabilecektir.

ESWT genel olarak haftada 2 senasdan toplam 6-8 seans  erektil disfonksiyon ve peyroni hastalığında penis üzerindeki belirli noktalara , kronik prostatitde ise perine bölgesinde prostat üzerine ses dalgarı gönderilerek yapılır.

Comments are closed