HPV Nedir?
HPV, insan papilloma virüsünün kısaltmasıdır ve 100’den fazla türü vardır. Bunlardan bazıları genital siğil, rahim ağzı kanseri ve diğer kanser türlerine neden olabilir. HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür ve yaşamları boyunca birçok insanın bu virüsü kapabileceği tahmin edilmektedir.
Genital Siğil Nedir?
Genital siğiller, HPV’nin neden olduğu yumuşak, kabarık büyümelerdir. Cinsel organlarda veya kasık bölgesinde görünebilirler. Genital siğiller genellikle ağrısızdır, ancak kaşıntılı veya tahriş edici olabilirler.
HPV ve Genital Siğil Nasıl Bulaşır?
HPV, enfekte bir kişiyle cilt teması yoluyla yada cinsel ilişki esnasında enfekte mukozal salgılardan bulaşır. Bu genellikle cinsel ilişki sırasında olur, ancak virüs öpüşmek veya virüsle kontamine olmuş cilt veya nesnelerle temas yoluyla da bulaşabilir.
HPV ve Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
Çoğu HPV enfeksiyonu hiçbir belirtiye neden olmaz. Ancak bazı insanlar genital siğil geliştirebilir. Genital siğiller tek veya kümeler halinde olabilir ve küçük veya büyük olabilirler. Bazen karnabahar gibi görünebilirler.
HPV ve Genital Siğil Tanısı Nasıl Konulur?
Doktorunuz, genital siğilleri görerek HPV ve genital siğil teşhisi koyabilir. Ayrıca PAP testi veya HPV testi de yapabilirler.
PAP Testi: PAP testi, rahim ağzı hücrelerinden bir örnek alarak rahim ağzı kanserini tarar. HPV’nin varlığını da gösterebilir.
HPV Testi: HPV testi, vajinadan, anüsten veya penisten bir örnek alarak HPV’nin varlığını kontrol eder.
HPV ve Genital Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genital siğiller için kesin bir tedavi yoktur, ancak var olan tedaviler siğilleri yok edebilir ve tekrarlamalarını önleyebilir. Tedavi seçenekleri şunları içerir:
HPV ve Genital Siğil Önlenmesi
HPV aşıları, HPV enfeksiyonunu ve genital siğilleri önleyebilir. Gardasil ve Cervarix olmak üzere iki HPV aşısı mevcuttur. Günümüzde Gardasil-9 en yaygın kullanılan ve etkili aşıdır. Bu aşılar, son bilimsel çalışmalarda 9-45 yaş aralığındaönerilmektedir. Aşılar daha ileri yaştaki yetişkinlere de uygulanabilir, ancak yetişkinlerde etkisi daha az olabilmektedir. Genellikle aşı 0, 2 ve 6. aylarda önerilirken ergenlik çağında 2 doz yeterli olmaktadır.
HPV’yi önlemenin diğer yolları şunlardır:
Doc. Dr Bahri Gök
ÖMER ÇAKMAK FİLM VE YAPIM2024-05-02Bahri hocamıza kardeşimi hpv tedavisi için Samsun’dan Ankara’ya getirmiştik hem tedavi sürecinde güleryüzüyle hemde verdiği ilaç tedavisiyle bu hastalıktan sağ salim çıkardı kardeşimi teşekkürler Bahri hocamGülay Coşkun2024-05-02HPV tedavimde önerdiği ilaçlar ve uzmanlığı için teşekkür ederim Bahri hocamaVedat KARAHANCI2024-05-02Bahri hocama HPV tedavisinde sağlamış olduğu destek için teşekkür ederiz.Dinc Duzgun2024-05-01Bahri hocama çok teşekkür ederim. Zor olan bir süreci bizim için çok kolay geçmesini sağladı hem ameliyat süreci hem sonrasında desteğini esirgemedi. Değerli elleri dert görmesin.Esengul Ekici2024-04-24Benim bir yakınıma lazerle prostat ameliyatı yapmıştı. Hocamız bizimle çok ilgilendi, her sorumuzu güleryüzle cevapladı, ameliyat sonrası hiç sorun yaşamadık ve Hocaya her zaman ulaşabildik, böyle bir hekimle karşılaşmış olmak büyük bir şans, kendisine çok çok teşekkür ederiz ve herkese tavsiye ediyorum.görkem sucu2024-04-18Anne ve babamın taş ameliyati ve kateter ameliyatlarini yaptı. Çok memnunuz, Bahri Hocama çok teşekkür ederim.Sadullah Ilhan2024-04-17Hocam bir yakinimiza mesane kanseri nedeniyle robotik sistektomi ve barsaktan mesane ameliyati yapti, ameliyat sureci ve sonrasinda cok ilgilendi, gayet memnunuz kendisinden herkesede tavsiye ederim.Batuhan Tuna2024-04-17Cok iyi bir doktor cok memnun kaldım kendisi cok ilgili dalında da cok başarılı biriErkan Çedirmen2024-04-15Hocam Allah razı olsun Sizi çok seviyorum Aileden biri gibi amcamın hem kanser çıkınca hem de ameliyatında üstün başarı gösterdiniz bize çok destek oldunuz Herkese tavsiye ediyorum ????
Tüm merak ettiğiniz sorular ve önerileriniz için whatsapp'dan doktora ulaşabilirsiniz.
Formu doldurun dönüş sağlanacaktır.