Prostat, erkeklerde mesanenin hemen altında, rektumun önünde yer alan, spermin kayganlaşmasını sağlayan ceviz büyüklüğünde bir salgı bezidir. Bu bezde kanser hücrelerinin oluşması prostat kanseri olarak adlandırılır. Kesin bir sebep olmamakla birlikte yaşlanma, ailesel prostat kanseri öyküsü, hormonların etkisi, sigara ve obezite gibi faktörler nedenler arasında sayılabilir.
Erken evrelerde herhangi bir belirti olmayabilir. Evre ilerledikçe işeme problemleri, iktidarsızlık, kemik ağrıları, spermde kan görülmesi, pelvik bölgede rahatsızlık, işemenin zayıflaması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Prostat kanseri, dünya genelindeki erkeklerde en sık görülen kanserlerden biridir, yaklaşık olarak erkeklerin %60’ında teşhis edilir. Dünya çapında yaklaşık 1,4 milyon yeni vaka ve 375.000 ölümle prostat kanseri, erkekler arasında en sık görülen ikinci kanser ve kanserden ölümlerin beşinci önde gelen nedenidir.
Prostat kanseri tanısı, parmakla rektal muayene, kan PSA düzeyleri ve prostat biyopsisi ile konulur. Parmakla rektal muayenede prostatın sertliği veya nodül olması durumunda kanser şüphesiyle prostat biyopsisi gerekebilir. Parmakla rektal muayene normal bile olsa, yüksek PSA düzeylerinde yine kanser şüphesiyle prostat biyopsisi yapılması önerilir. Ayrıca, son yıllarda multiparametrik prostat MR görüntülemesi yapılmaktadır. MR sonucunda şüpheli lezyon varsa, MR füzyon biyopsi yöntemiyle lezyonun olduğu bölgeden doğrudan biyopsi alınarak daha kesin bir kanser tanısı konulabilir.
Robotik cerrahi ile prostat kanseri operasyonunda, prostat ile birlikte meni kanalları çıkarılır ve yüksek riskli durumlarda karın içindeki lenf nodları da alınabilir. Robotik cerrahi avantajları arasında, cerrahın ameliyat bölgesini kendi gözünden çok daha büyük ve üç boyutlu görebilmesi bulunur. Bu, en küçük damarların dahi görülüp kontrol altına alınmasını sağlar, böylece daha az kanama olur. Ayrıca, mesane boynu, üretra ve prostat çevresinden geçen sinirlerin daha iyi korunabilmesi, idrar tutma ve cinsel fonksiyonlar üzerinde olumlu etki yapar. Robotik cerrahi, karın içindeki küçük deliklerden girildiği için ameliyat sonrası daha az ağrı, kısa hastanede kalış süresi ve hastanın normal yaşamına daha hızlı dönmesini sağlar. Robotik cerrahi özellikle lokalize, yani sınırlı prostat kanseri olan her hastaya uygulanabilir. Ancak, ileri evre kanserlerde veya genel durumu kötü olan hastalarda uygulanamayabilir.
Robotik cerrahi sonrasında nadiren idrar tutma güçlüğü ve cinsel fonksiyon bozuklukları görülebilir. Ancak, diğer cerrahi yöntemlere kıyasla bu komplikasyonların oranı oldukça düşüktür. Hastalarımıza idrar tutma ve cinsel fonksiyonlar için yoğun rehabilitasyon programı, çeşitli ilaçlar ve penil protez (mutluluk çubuğu) uygulanarak bu sorunların üstesinden gelinmeye çalışılır.
Comments are closed